péntek, 29 szeptember 2023 12:13

Balaton Kupa

Megtisztelő meghívásnak tehetett eleget Szathmáry Károly, aki első ízben szerepelt a Balatonalmádiban megrendezett Balaton Kupán. Közel hetven esztendővel ezelőtt a balatonalmádi általános iskola diákjai gombfocizni kezdtek, és mind a mai napig - még ha sajnálatosan megfogyatkozva is - folytatják a bajnokságot. Ebbe a prominens társaságba kapott meghívást Szathmáry, aki balatoni kötődésével eleget tett a nevezés feltételének. Gráfik Imre meghívója tartalmazta az Almádiban használatos szabályokat, és az eszközökre vonatkozó előírásokat. Ennek megfelelően Karcsi egy a kilencvenes években Bártfay Csaba által tervezett Ziccer-gombfoci csapattal vágott neki a játéknak.

Gráfik Imre

Topi, Sala, Fineszes... mutatja büszkén a megfakult osztály-tablón a fotókat Imre bácsi, aki ugyan már nyolcvan esztendős lesz, de szívesebben fut fel a lépcsőn, semhogy a liftet használná, miközben a nem csekély méretű és súlyú utazótáskában az előző este megkent szendvics-hegyet igyekszik a verseny helyszínére juttatni a korábban már odaszállított üdítők, ásványvízek, és kiállítási anyagok mellé. Gráfik Imre számára nem újkeletű, hogy kiállítást rendezzen be, tekintve, hogy a Néprajzi Múzeum osztályvezetője, a Savaria Múzeum igazgatója, etnográfus, muzeológus, a néprajztudományok kandidátusa, egyik fő területe pedig a gombfoci történetének kutatása, amely szenvedélyéről nem csak hogy hosszasan, de érdekfeszítően tud beszélni, mint a mellékelt videó is mutatja.

youtube2

Hetven év emlékeivel érkeztek hát a régi iskolába Saláék (ez Imre bácsi volna), akikről meccs közben egy pillanatig sem gondolná az ember, hogy egy életen át tartó barátság köti össze őket, mert hiszen a gombfoci az gombfoci, itt nincs helye érzelgősségnek, a presztízs mindenek felett, győzni kell! Az első mérkőzéseken parázs vita alakul ki a szabályok körül, amelyeket idén vezettek be. Nem mindenki számára logikus, így többen amellett teszik le voksukat, hogy össze kell hívni a "vezetőséget", és újra átgondolni a dolgot. Eközben izgalmas mérkőzés zajlik Szathmáry Ferenc és Szathmáry Károly között, záporoznak a szektorok, Karcsi 3-2-re győz.

A "Fineszes", alias Nagy Sándor kemény diónak bizonyul. Amikor az ember azt hinné, hogy végre beszorította, egyszerűen megfordítja a lencse alakú labdát, és átíveli a teljes pályán, hogy a kapuban Koszta Jani a bajszát pödörgesse aggodalmasan. Nehéz megmondani, hogy ki morcosabb a 0-0 kapcsán, a helyzetek garmadáját csúnyán elpuskázó Szathmáry, vagy a két kapufát összehozó Fineszes.

Illés Péter

Szünet következik mind a háborúságban, mind a játékban. Újra előkerül az évtizedes barátság, és a szendvicsek. Másfél óra falatozás után a vendégek érdeklődni kezdenek, hogy lesz-e még játék. Lesz, a barátságban újra beüt a véres szünet.

Karcsi és Illés Péter (előbbi Óhíd, utóbbi Vonyarcvashegy, hogy a balatoni kötődést illusztráljuk a váci és szombathelyi gombozók kapcsán) kedvesei eközben a tornaterem hosszú padján ülve szemlélik az eseményeket, és mindkettejük tekintetében tükröződni látszik a kérdés: mennyire bizonyos, hogy szívük választottja elméjének épsége sértetlen, hiszen azok gyermeki lelkesedéssel csapnak össze. Péter felhívja kedvese figyelmét, hogy "Karcsikát filmezd", miközben játékosunk igyekszik a szokatlan eszközökkel valami látványosat alkotni, sikertelenül. Végül a kissé talán megszeppent Illés alulmarad, de nem bánkódik, nevetve mondja, hogy "ilyen meccset a Pistivel nem játszunk".

Gráfik Imre és Szathmáry Károly

Imre bácsival kellemes hangulatú mérkőzés zajlik, Karcsi Imrének szurkol. Imre is Imrének szurkol. Karcsi azért mégis győz, aminek egyszerű oka nem más, mint hogy Zidane nem áll a francia csapat rendelkezésére, ugyanis egy vitrinben parádézik az emeleti kiállításon, nélküle pedig a csapat csonka, Imre bácsi pedig kiszolgáltatott.

Pecze Béla akkora öngóllal véteti észre magát már az első félidőben, hogy Karcsi a nap gólja díjra jelöli, amit a Fineszes azonban magáénak követel. Összeállnak a versenyzők, mindkét gól rekonstruációját megnézik, ámulnak és bámulnak, vitáznak és érvelnek, a fizika alaptörvényeit megkérdőjelezik, de nem tudnak dönteni. Egyvalaki igen, a Fineszes szerint minden kétséget kizárólag az ő találata a legnagyszerűbb, így Béla átengedi a nap gólja címet. A Becze - Szathmáry meccs végeredménye fényes váci diadal.

Balaton Kupa

A lányok már nagyon mennének a strandra, de még hátra van az eredményhirdetés. Az eredményhirdetésig még hátra vannak a csapatfotók. A csapatok felsorakoznak. Sala nem ért egyet a csapaton belüli hierarchiával, de a Fineszesnek is kétségei vannak afelől, hogy a fotón a kapus hol álljon. Végre egyesség születik a kérdésben, ám új ismeretlen kerül az egyenletbe: a torna gólkirálya, Solskjaer csak a csapat hátsó szekciójában szerénykedik, ám át kell vennie díját, így újra átrendezőnek a sorok. A lányok arcán a döbbenetet a rettegés váltja fel, ami kétségbeesésbe, majd elfogadásba vált: a fiúk biztosan nem normálisak.

A nap végén hat gyermek vehet át díjat, a legifjabb is elmúlt negyven. Tökéletesen mindegy, hogy ki hányadik lett, az akkor és ott volt fontos, amikor a mérkőzés zajlott. Csuda egy hely ez a Balaton, gombfocizni pedig bitang jó. A nap végére a lányok is megkapták a lángost, a napsütést és a strandot, így mindenki boldogan térhetett haza.

youtube1