Céljaink

A Dunakanyar Forte ALC-t 2017-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy a hagyományok ápolása mellett a jelenkor követelményeinek is megfelelő "szolgáltatást" nyújtsunk. Vácott 1960 óta működik -kisebb megszakításokkal- asztali labdarúgó klub, most arra vállalkozunk, hogy a Dunakanyarban több helyen is elérhetővé tegyük a játékot (illetve játékokat), és hogy mindezt térítésmentesen tegyük. Több részre bonthatjuk törekvéseinket, amelyeket alább részletezünk.

Hagyományok ápolása. A gombfoci, mint népi játék, már bő egy évszada képezi részét a magyar kultúrának. Ez a játék a magyar ember találékonyságának ékes bizonyítéka, hiszen a futball asztalra történő leképzése nem akármilyen kreativitást igényelt. Ahány társaság, annyi szokás, annyiféle szabály, annyiféle eszköz alakult ki, így a gombfocizás tárgyi- és írásos emlékei egy rendkívül sokszínű szubkultúrába engednek betekintést. Egyesületünk célul tűzte ki ezen relikviák lehető legnagyobb számú összegyűjtését, és a nagyközönség számára történő bemutatását. A versenyszerű játék kialakulásakor a váci klub is rendszeresen rendezett versenyeket Dunakanyar Kupa néven, amelyet a mai napig igyekszünk minden évben megtartani, valamint ezt a hagyományt tovább vinni. Ugyancsak versenyek rendezésével tisztelgünk elhunyt társaink emléke előtt, játéknapjainkon pedig az évtizedek óta bevált módszerekkel bonyolítjuk a házibajnokságot, valamint az újonnan jövők tanítását, integrálását, versenyekre való felkészítését. 2004 óta minden évben megrendezzük a Váciak Kupáját, amelyen tagjaink mellett barátaink is megküzdenek a vándorserlegért.

Közösség teremtés. A bizonyíthatóan magyar találmányú játék szinte minden családban felbukkant valamilyen formában, és egészen a húszadik század végéig meg is tudott maradni a különböző szórakozási lehetőségek mellett. A számítógépes játékok, a csillogó-villogó eszközök elterjedése kiszorította a játékot az otthonokból és a klubházakból. A gombfoci legnagyobb ereje mindig is közösségteremtő hatásában mutatkozott meg. Az egyes baráti társaságokba, klubokba tömörülő játékosok nemtől, kortól, vallási és politikai hovatartozástól, vagy épp rassztól függetlenül élvezték a játékot és egymás társaságát. A színes társaságokat összekötötte a gombfoci szeretete, így egyéb különbségeiket félre téve a közös jó érdekében kovácsolódtak össze. A gombfoci ilyen értelemben kiválóan alkalmas volt arra, hogy a bajnokságokban, klubéletben aktívan résztvevők számára megkönnyítse a beilleszkedést az élet egyéb területein is, valamint, hogy igazi "csapatjátékost" faragjon belőlük. Sokan vagyunk a klubon belül, aki rengeteget köszönhetnek ennek a közösségnek, és akik törekszünk arra, hogy azt az élményt, amit mi kaptunk annak idején, tovább adhassuk. Ez természetesen önös érdekünk is, hiszen a társaság tagság nélkül halott, így meglehetősen motiváltak vagyunk abban, hogy az embereket kimozdítsuk, és közösségbe csalogassuk, ahol közös megelégedésünkre együtt hódolhatunk hobbinknak.

Versenyzés. Az 1960-ban beinduló asztali-labdarúgó élet első Magyar Bajnokságát 1961-ben írták ki, amelyet a Váci Forte nyert meg. Az elmúlt bő fél évszázadban a sportág olyan nagyságait adta a váci gombfoci, mint Teknős Károly, Zentel Róbert, Zentel György, Pfliegel Tibor, Dr. Kovács Tibor vagy épp Bartos Ferenc, akik még a sportág hőskorában, az asztali labdarúgás kialakulásának idején alapozták meg a csapat hírnevét bajnoki címeikkel. A generációk cserélődése nem csökkentette a sikereket, hiszen Bártfay Csaba személyében például magyar bajnokot adtunk 1991-ben is. Az ebben az időszakban érkező új, fiatal csapat pedig a váci klub legfényesebb sikereit érte el az elmúl három évtizedben. Elég ha megemlítjük Szathmáry Károly nevét, aki minden létező címet begyűjtött az időközben nemzetközivé váló, és szektorlabdára keresztelkedő sportágban. A váci klubnál nevelkedett Kollár Tibor, aki korosztályos világbajnoki címeket szerzett, de csapatunk tagja volt Schleer Zsuzsa, aki 2000-ben a női válogatottal lett világbajnok. Kovács Balázs, Ács Márton és Laczkó Balázs egyaránt Európa-bajnoki címeket zsebeltek be, sőt, Ács Márton egy ízben korosztályos világbajnokságot is nyert. Vác 2004 és 2007 között zsinórban négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját Demény Zoltánnal, Pozsonyi Józseffel, Kovács Balázzsal, Laczkó Balázzsal, Ács Mártonnal és Szathmáry Károllyal a csapatban, amivel a kétezres évek legsikeresebb csapata volt a világon. A többéves szünet után újjá alakuló csapat céljait természetesen múltbéli sikerei határozzák meg, azonban időközben két új szakággal bővült az asztali-labdarúgó sportágak sora, így már nem csak a magyar eredetű szektorlabda játékban, hanem subbuteo és 12 érintéses asztali-labdarúgásban is lehetőségünk van megméretni magunkat. Utóbbi két játék még gyerekcipőben jár Magyaroroszágon, bár világviszonylatban elterjedtebb a magyar gombfocinál. Ennek megfelelően e két szakágban minden magyar csapat kezdőnek számít, így egyesületünk tagjai nem kell, hogy jelentős hátrányt dolgozzanak le a hazai porondon, amelyet egy-egy versenyen elért szép eredménnyel már bizonyítottak is. A szektorlabda szakágban az NB3-ból indulva kell újra a csúcs felé törni egy újonnan alakult egyesületnek. Természetsen egyetlen célja lehet minden idők egyik legsikeresebb szektorlabda csapatának: újra a legjobbá válni, ám ezúttal mindhárom sportágban! A szektorlabda tekintetében a régi dicsőségeket szeretnénk visszahozni a Dunakanyarba, míg a másik két szakág tekintetében a magyar élmezőnyhöz való gyors felzárkózás mellett a több évtizedes lemaradás mihamarabbi ledolgozása a cél külföldi ellenfeleinkkel szemben. Hisszük, hogy több olyan csapatot is létre tudunk hozni az elkövetkező években, amelyek képesek lesznek ezeket a célokat megvalósítani.

Innováció. Zentel Róbert, Teknős Károly és Bártfay Csaba révén a váci gombfocizás mindig is híres volt arról, hogy kivételes minőségű eszközökkel látta el saját csapatát. Nincs ez másképp ma sem, hiszen egyesületünk kizárólag a Szathmáry Károly által fejlesztett eszközökkel versenyez. Ez a fejlődés azonban sosem áll meg, így technikai értelemben mindig is a világ előtt jártunk, és járunk ma is. Ez alól -egyelőre- kivételt képeznek a subbuteohoz és a 12 érintéses játékhoz szükséges felszerelések, amelyek hazai fejlesztését csak a közelmúltban kezdtük meg. Hogy jó irányba indultunk el, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Nemzetközi Szektorlabda Szövetség a Vácott készült, csapatunk játékosai által fejlesztett pályákat rendelt a 2017-es Európa Bajokság 12 érintéses versenyéhez, amelyek azóta is a szakág hivatalos versenyasztalai! A jövőben ezen eszközök továbbfejlesztése mellett a subbuteo játékhoz szükséges eszközök fejlesztése, valamint a Nemzetközi Subbuteo Szövetségnél való engedélyeztetése szerepel a céljaink között.

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter