Klubunk története

Vácott a gombfocizás az 1950-es évek végén indult el szervezett körülmények közt. A Pártházban ez idő tájt mintegy ötven játékos járt össze, hogy megmérkőzzenek egymással, a csapat vezetője Zentel Róbert volt. 1960-ban Robi bácsi tudomást szerzett arról, hogy az ország több pontján is hasonló klubokba tömörülnek a gombozók, amely klubok közül a Balogh László vezette pécsi csapathoz látogatott el először. Megdöbbentette az a fajta játék, amit ott látott, hiszen Vácott sokan még mindig valódi gombokkal játszottak, míg Pécsett már esztergált csapatokkal is lehetett találkozni. Robi bácsi a fejébe vette, hogy magasabb szintre emeli a váci gombfocit, és megalapította a Váci Forte Sportegyesületen belül az asztali-labdarúgó szakosztályt. Mintegy harminc társa követte a szakosztályba, akikel első mérkőzésüket a Járási Tanács ellen vívták, még 1960-ban, és 32-0 arányban múlták felül az ellenfelet.

Teknps Károly

Pécs mellett Rákospalota csapata ellen vívott felkészülési mérkőzéseket a váci alakulat, majd később Debrecen ellen mérettek meg a játékosok, utóbbiak ellen már némi sikerrel is. Az első év egyértelműen arról szólt, hogy az új játékstílust megszokják a váciak. Aztán 1961-ben már nagyszerű sikernek örülhetett a Zentel Róbert, Zentel György, Teknős Károly, Kovács Tibor, Pfliegel Tibor és Bartos Ferenc alkotta Vác I, miután otthonukban, a Mecsek Kupán győzték le a Pécsi VSK-t, elhódítva ezzel a kupát. Rá egy évre már egyértelműen Vác volt a sportág egyeduralkodója, miután az elsőízben kiírt NB1-es csapatbajnokságot is első helyen zárták. 1963-ban ismét Vác nyerte a bajnokságot, majd -miután egyre nagyobb tömegek gyűltek össze a váci pártházban- a klubot feloszlatták. Egyedül Teknős Károly maradt aktív a csapatból, aki budapesti csapatok színeiben versenyzett tovább.

csapat1992

Két évtizeden át próbálta Bártfay Csaba és Teknős Károly újraéleszteni a váci gombfocit, és a nyolcvanas évek második felében végre sikerrel jártak. A Váci Reménység SE színeiben a hatvanas évek nagy csapatából Teknős Károly, Zentel György és Kovács Tibor is visszatért, míg a '63-ban még a tartalékok közt szereplő Bártfay Csaba, Hanzel Tibor és Klima Antal bukkant fel a régiek közül. 1990-ben a Teknős, Bártfay, Jurcsik, Szendrey felállású Vác az NB1 harmadik helyéig menetelt. Nem kellett sokat várni a játék térhódítására Vácott, a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején egy új generációt nevelt ki a Teknős Károly halála után az ifjúságot szárnyai alá vevő Bártfay Csaba. A kilencvenes évek derekára újra nagylétszámú csapat működött Vácott, edzéseink pedig olyan színvonalat képviseltek, hogy a sportág legnagyobbjai jártak le Vácra hétről hétre.  Bártfay Csaba amellett, hogy Vác első egyéni Magyar Bajnoka lett, olyan technikai újításokat hozott a játékba, amelyek alapjaiban reformálták meg a gombfocit. 1995-re az új eszközök, a lelkes fiatalok újabb bajnoki címet hoztak Vácnak! Bártfay Csaba, Haznel Tibor és Klima Anta mellett Kovács Péter és Pozsonyi József szerepelt a csapatban. Az NB1 rájátszását a váci művelődési házban rendezték, ahol is a KÖSZI csapata végzett az élen, de később kizárásra kerültek, mivel a regnáló Európa Bajnok Kiss II István jogosulatlanul szerepelt a csapatban, így az eredetileg ezüstérmes Vác lett a bajnok.

csapat1994

Ezzel a bajnoki címmel az "öregek" elköszöntek a csapattól, és átadták helyüket az ifjúságnak. Az elkövetkező években rengeteget változott a csapat összetétele, míg a 2000-es évek elejére összeállt a Kovács Balázs, Laczkó Balázs és Szathmáry Károly tengely, akik mellett Pozsonyi József és Baross Gábor kaptak szerepet. A végső megoldás azonban kintről érkezett, Ács Márton személyében. Az ekkor már a Váci Lakóterületi SE szakosztályának színiben versenyző csapat 2004-ben visszahódította a bajnoki címet.

A sportág ekkor nehéz korszakát élte, hiszen két szövetség is üzemelt hazánkban, és kettejük csatája temérdek áldozatot követelt. A csapat vezetője ekkor Szathmáry Károly volt, aki -utólag visszatekintve- rossz döntést hozott, amikor a nemzetközi sikerek reményében (hiszen kizárólag a Magyar Szektorlabda Szövetségben versenyzők szerepelhettek világversenyeken) az MSzSz-t favorizálta. A csapat azonban minden kétséget kizáróan egyeduralkodó volt ebben az időszakban, és a Bajnokok Ligájának serlege még hiányzott a polcról. 2005 és 2008 között négy kiírásból négyet nyert meg a váci csapat. Az első két évben Pozsonyi József, Demény Zoltán és Szathmáry Károly alkották a csapatot, míg 2007-ben a Kovács Balázs és Szathmáry Károly mellett Ács Márton, 2008-ban pedig Laczkó Balázs szerepelt a BL-győztes csapatban. A szektorlabda szövetség azonban elenyészett, Vác pedig újrakezdésre kényszerült a félévszázados MALSZ-ban.

csapat2007

2011-ben Vác két csapattal vágott neki az NB3 küzdelmeinek, és az első két helyen végeztek. Az 'A' jelű csapat Kovács Balázs, Laczkó Balázs, Ács Márton, Kollár Tibor felállásban előzte meg a Szathmáry Károly, Pozsonyi József, Demény Zoltán és Béres II Zoltán felállású "Tarcsit".  2012-ben a másodosztályban is aranyat szerzett az első gárda, míg Vác II megkapaszkodott az NB2-ben. 2013-tól ismét az elitben gombfociztak a váciak, azonban egyszer sem tudtak legerősebb csapatukkal felállni. Ács Mártont Kollár Tibor pótolta, míg a cserepadról legtöbbször Baross Gábor váltotta hol Kovács Balázst, hol Szathmáry Károlyt. Azonban ez a csapat is odaért a dobogóra 2014-re, még ha a kor két nagyját a Komlót és a Testvériséget nem is sikerült megszorítani. 2015-ben harmadik helyről várta a csapat az NB1 utolsó fordulóját, amire azonban nem sikerült csapatot kiállítani, így Vác ismét a harmadosztályban találta magát. A csapat szétszéledt, és 2016-ban nem indult semmilyen bajnokságban.

csapat2012

2016 tavaszán Szathmáry Károly a 12 érintéses játékkal "vigasztalódott", ami egy új szerelemmé nőtte ki magát. Az év közepén Gödön rendezettt nagyszabású gombfoci-versenyt Szathmáry, ami után klubélet látszott beindulni a városban. Az alacsony létszám ellenére a lelkes csapat már az NB3-as visszatértést fontolgatta amellett, hogy a 12 érintéses szakágban is asztalhoz állnak, így 2017 januárjában megalakult a Dunakanyar Forte ALC, amely klub színeiben 2017-ben már huszonhét versenyző állt asztalok mellé valamelyik országos, vagy nemzetközi versenyen, majd 2019 óta újra az NB1-ben szerepelhetünk.

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter