MI AZ A SUBBUTEO?

A subbuteo egy asztalon játszható futballutánzó játék, amelyet öt kontinens 38 országában játszanak. Maga a subbuteo némileg hasonlít a magyar gombfocihoz, mégis, a játékmenetének köszönhetően jóval futballszerűbb és nagyobb teret enged a mérkőzés közbeni kombinációs készségnek, valamint taktikai felkészültségnek. Egy meccs kétszer 15 percig tart, és a subbuteo szabályai nagyjából megegyeznek a labdarúgáséval, hiszen például ugyanúgy van les, mint a nagypályán.

subbuteo

Játék közben mindig van egy támadó és egy védekező fél, és a támadó csak akkor folytathatja a támadását, ha egy játékosával folyamatosan hozzá tud érni a labdához, míg a védekező csupán zavarhatja a mozgását, de a labdát nem veheti el tőle. Ezáltal változatos támadáskombinációkat lehet végigvezetni a pályán, míg a védekező félnek precíz keresztmozgásokkal kell megzavarnia ellenfelét, hogy meg tudja szerezni tőle a labdát.

Hogy még futballszerűbb legyen a játék, gól csak egy bizonyos távolságon – az úgynevezett gólhatárvonalon – belülről érhető el, és kapura lövés közben lehet mozgatni a kapust, ezzel növelve az esélyt a sikeres védekezésre.

A subbuteo Angliából származik, ahonnan 1946-ban indult hódító útjára, s népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a négy évvel ezelőtti világbajnokságot a Manchester City futballcsapat stadionjában rendezték meg. Az idén Franciaország ad otthont a világbajnokságnak, és a sportág legjobbjai közé az olaszok, a spanyolok, valamint a belgák mellett az osztrákok tartoznak.

Magyarországon jelenleg egy egyesület muködik, a Budapest Subbuteo klub, amely hetente tart edzéseket a VilágCsücsök Közösségi térben, a XIII. Váci út 50 szám alatt, de alkalmi jelleggel a szombathelyi Vasi GE, vagy épp a Dunakanyar Forte ALC gödi edzésnapjain is szerepel a subbuteo.

A JÁTÉKSZABÁLY LETÖLTÉSÉÉRT KATTINTS IDE

(az itt letölthető játékszabály nem hivatalos fordítás, és a teljes szabálykönyv egyszerűsített kivonata. A teljes szabálykönyv angolul elérhető a www.fistf.com oldalon)

 

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter