MI AZ A SZEKTORLABDA?

Az 1950-es évek végén egy pécsi szabómester, Balogh László fejébe vette, hogy az ország különböző területein gombfocizó baráti társaságokat összekapcsolja, és közös bajnoki rendszert alakítanak ki. Ebben partnerei Rákospalotáról, Debrecenbol és Vácról akadtak, majd fokozatosan egyre több klub csatlakozott a kezdeményezéshez. 1961-ben kialakították a közös szabályrendszert, amellyel 1962-ben megrendezték az első Asztali-Labdarúgó Magyar Bajnokságot, amelyet a Váci Forte csapata nyert.

szektorlabda

Az elkövetkező években a játékszabály folyamatosan finomodott, majd az elmúlt ötven évben -apróbb változásoktól eltekintve- érintetlen maradt. 1989-ben sporttönrténelmi jelentőségű eseményként, Horváth Imre vezetésével megalakult a Magyar Asztali-Labdarúgó Szövetség, ami által az asztali-labdarúgás elismert sportág lett, sőt, az első olyan sportág, amit mi magyarok adtunk a világnak. A szövetség nem tétlenkedett, és nemzetközi kapcsolatok építésébe kezdett, amelynek eredményeképp előbb megalakult az ITFA, azaz Nemzetközi Asztali-Labdarúgó Szövetség. Az első nemzetközi verseny az 1994-es Európa Bajnokság volt, amelyen a magyar válogatott nagy fölénnyel nyert meg, hogy aztán két évvel később már a világbajnoki aranynak örülhessenek.

A kétezres évek elején egyértelmuvé vált, hogy nem szerencsés az asztali-labdarúgás kifejezés, hiszen a világ nagyrészén a 'table football'-t a csocsóval azonosítják. A nemzetközi szövetség a játékszabály sportágra leginkább jellemző eleme, a szektorszabály alapján megváltoztatta a sportág nevét, és szektorlabdának keresztelte.

A szektorlabdát szabályrendszerén kívül eszközei is megkülönböztetik a hagyományos gombfocitól, vagy a másik két versenyszerűen űzött változattól, a subbuteotól és a 12 érintéses játéktól. Bizton állíthatjuk, hogy a három sportág közül a szektorlabda a legprecízebb. A korong alakú labda a végtelenségig finomított, a "gombokat" -amelyek voltaképp karikákra hajaznak első ránézésre- közel századmilliméter pontosan esztergálják, tizedgrammokkal számolgatnak. A lépésekhez nyomópálcát használnak a versenyzők, különbözo szituációban különböző kialakításút. Nem véltelen ez a precizitás, hiszen ebben a válfajban fordul elő legsűrűbben, hogy nagy távolságokból, nehéz szögből kell hajszálpontos lépéseket eszközölni.

A szektorlabda a gombfocizás snookere. Egy ügyességi, logikai és technikai sportág, amelyben a precizitásé a főszerep. Nehezen tanulható játék, ugyanakkor mind taktikailag, mind technikailag ez a szakág állítja a legnagyobb kihívás elé a versenyzőket.

 

A JÁTÉKSZABÁLY LETÖLTÉSÉÉRT KATTINTS IDE!

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter