hétfő, 23 október 2017 18:46

Szathmáry Európa bajnok!

A hétvégén Lakitelek adott otthont az Európa Bajnokságnak, ahol szektorlabdában és 12 érintéses asztali labdarúgásban, azaz futmesa-ban mérhették össze tudásukat a kontinens legjobbjai. A Fortét Laczkó Balázs és Szathmáry Károly képviselte a megmérettetésen, utóbbi pedig meg sem állt hetedik EB aranyáig!

"Elmebeteg"... "Ez egy beteg állat"... Ez a két jelző hangzott el legsűrűbben a gombozók szájából, amikor megtudták, hogy Karcsi újabb aranyéremmel gazdagította EB-gyűjteményét. De mielőtt ennyire előreszaladunk, nézzük az előzményeket. A kvalifikáció során sem szektorlabdában, sem futmesában nem sikerült kiharcolnia egy játékosunknak sem a részvételt az idei Európa Bajnokságon. A 12 érintéses szakágban Szathmáry ugyan minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy ott legyen a kiemeltek között, ám szektorlabdában mindössze egy versenyen vett részt idén igaz, azt meg is nyerte. Rajta kvül Balizs Benedek került közel a válogatotthoz, ám az utolsó fordulóban nem szerepelt, amivel elszálltak az esélyei. Az Európa Bajnokságon a válogatott kerettagok fixen ott vannak az egyenes kieséses szakaszban, míg a többieknek a verseny első napján lehetőségük nyílik selejtezőt játszani a fennmaradó helyekért. Laczkó szektorlabda egyéniben és Karcsival közösen párosban indult el, míg Szathmáry ezek mellett futmesában is nevezett.

A selejtezőcsoportok vaksorsolással alakultak, és többen felszisszentek az egyes számú csoport láttán. Itt szerepelt ugyanis a négy "galaktikus" közül három, azaz ha ők a dobogót alkotják, akkor sem lepődik meg senki. A kétezres években a Szendrey-Seremet-Szathmáry hármas szinte egyeduralkodónak számított a sportágban, most újra összecsaphattak. Természetesen mindhárman könnyedén vették az akadályt, és jutottak a 32-es főtáblára. Laczkó Balázs legfőbb ellenfele Kiss István volt a csoportban, egyiküknek sem jelentett gondot a selejtezés. A 32 között sem unatkozhatott Karcsi, hiszen a román csapat világbajnokát, az elmúlt évek legjobbját Pákai Györgyöt sodorta útjába az élet, akit valósággal megsemmisített a váci fiú. Laczkó Balázs norvég ellenfele egyszerűen nem jelent meg a mérkőzésen, így Bazsi rögtön a tizenhatban találta magát. Karcsi ezúttal találkozott a negyedik galaktikussal is, ezt a sorozatterhelést pedig már nem bírta el, Fülöp Elemér könnyedén gyalogolt át a hibát hibára halmozó, láthatólag lelkileg teljesen kimerült Szathmáryn. A nyolc közé jutásért Balázs ellenfele a román színekben versenyző Mártonfi István volt, aki amellett, hogy csapatunk tiszteletbeli tagja és barátja, szintén büszkélkedik világbajnoki címmel. A két fiú nem bírt egymással, így jöhetett a szétlövés, amely végén Balázs várhatott ellenfélre a negyeddöntőben. A Szili Balázs elleni párharc nem tűnt sem könnyű-, sem megoldhatatlan feladatnak. A két játékos között a pályán sem volt igazán különbség, azonban Laczkó kihagyott három percre, amit könyörtelenül büntetett Szili, és öt gólt vágott ezidő alatt!

Laczkó Balázs és Szathmáry Károly az Európa Bajnokságon

Mindkét játékosunk búcsúzott hát a szektorlabda szakág egyéni versenyétől, hogy aztán újra nekifussanak a selejtezőknek, ezúttal vállvetve, a szektorlabda párosok között. A verseny előtt ebben a kategóriában reménykedtek leginkább fiaink, hiszen ők ketten már rendelkeznek együtt EB-arannyal. Hogy az egyéni kudarcok, a fáradtság, esetleg a kettő együtt okozta-e, nem tudni, de tény, hogy mérhetetlenül indiszponáltan vágtak neki a csoportkörnek, ahonnét öt meccs után, nyeretlenül estek ki, azaz még a főtáblára sem tudtak bejutni.

Mielőtt rátérünk a futmesa küzdelmeire, maradjunk egy percig a párosoknál, ugyanis ez az a pillanat, amikor is szeretnénk kifejezni tiszteletünket és elismerésünket a Testvériség SE játékosa, Tyukodi György előtt. Tyukodi közel ötven év gombfocizással, temérdek bajnoki címmel a háta mögött hosszas betegeskedést, valamint lábának elvesztését követően elindult az Európa Bajnokságon! Sőt! Nem csak hogy elindult, de Szendrey Tibor párjaként meg sem állt a bronzéremig! Hogy ez milyen hihetetlen fegyvetény, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy fiatal versenyzőink hulla fáradtan zuhantak össze annak a versenynek a végén, amelyet György tolószékből játszott végig. Ha az akaraterőt és alázatot meg kellene személyesítenünk, akkor biztosan Tyukodi György lenne az, akiről mintáznánk! Ezúton szeretnénk gratulálni, és jó egészséget kívánni Gyurka bátyánknak!

Tyukodi György

No és akkor a futmesa... Szathmáry nem titkoltan azért vágott bele hatalmas elánnal ebbe a szakágba egy évvel ez előtt, hogy odaverekedje magát a sportág legjobbjai közé, ám a kvalifikációs sorozat alatt egyértelműen kiderült, hogy nagy még a lemaradás a legjobbakhoz képest. A selejtezőcsoportban könnyű sorsolást kapott Karcsi, egyedül Koczor János jelenthetett veszélyt számára, de végül könnyedén győzte le őt is, így első helyen jutott a tizenhat közé. A szerencse itt sem kedvezett Karcsinak, hiszen a szektorlabda horrorisztikus sorsolása után a futmesaban is brutális ágra került, azaz minden külföldi versenyzőt elkerült, és a legkeményebb magyar játékosokon keresztül juthatott döntőbe, amire vajmi kevés esély mutatkozott. A ranglista éllovasa, minden létező címek birtokosa, Puskás László volt az ellenfél a 16 között. Csak az volt a kérdés, hogy Karcsi méltósággal búcsúzik-e. Azonban volt egyvalami, ami reménykedésre adott okot, ez pedig nem más, mint az óriási rutin, amivel a váci fiú rendelkezik nemzetközi színtéren, még ha más szakágban is. Ez a rutin pedig úgy tűnt valóban számít, hiszen míg Karcsi a tőle elvárható erős közepes teljesítményt nyújtotta, addig ellenfele sorra idegeskedte el még a legnagyobb helyzeteket is, és végig csak az eredmény után futhatott. Utolérnie azonban nem sikerült, így hatalmas meglepetésre Szathmáry jutott a nyolc közé, ahol a ranglista-negyedik Nagy Lajos várt rá. Kettejük csatája döntetlennel végződött, Karcsi tehát pályafutása második tizenegyes párbajára készülhetett. Szerencsére már az elsőt sikerült berúgnia, ami után a kezében maradt az érzés, és hibátlanul lőtte minden büntetőjét, amivel újabb nagy esélyest búcsúztatott!

A döntőbe jutásért a sportág talán legmegbízhatóbb játékosa, Kiss Levente ellen kellett valahogyan csodát tennie játékosunknak. A két versenyző kedélyesen beszélgetett a meccs előtt, és érződött ebből a beszélgetésből, hogy egyiküknek sincs fikarcnyi kétsége afelől: Levente a torony magas esélyes. Nem találunk más magyarázatot, mint ismét a nemzetközi rutint... Levente normál esetben 5-6 gólt szerez meccsenként, de most mintha elfelejtett volna játszani. Talán a túlzott győzelmi kényszer tehette, csak az Isten tudja, de tény, hogy szinte mindegy volt milyen helyzetbe került, képtelen volt kapuba találni. Eközben Karcsi halálos nyugalommal játszotta a saját játékát, és hozta azt a teljesítményt, amire képes, ami ismét elegendőnek bizonyult, azaz Szathmáry a döntőre készülhetett!

Karcsi követte a sormintát, és a döntőben -természetesen, hiszen Európa elsőszámú futmesa-hatalmáról beszélünk- ismét debreceni ellenfél ellen kellett megküzdenie. A feltörekvő Kovács Nándor elképesztően sokat fejlődött az elmúlt hónapokban, az a munka pedig, amit a játékba fektetett, meghozta gyümölcsét, és teljesen megérdemelten jutott be a fináléba. A meccs elején mindkét játékoson érződött, hogy az "öltözőben" maradtak, és csak maszatoltak a pályán, nem igazán illett a játék egy EB-döntőhöz. Még Karcsi is fellélegzett, amikor Kovács végre megszerezte a vezetést, mert érezhető volt, hogy ekkor valamiféle jég megrepedt, és elkezdődött az igazi játék. Karcsi egyenlít, Kovács vezetést szerez. Karcsi egyenlít, majd fordít. Nándor egyenlít. Pillanatok vannak hátra a meccsből, Szathmáry kicsit kiszorított helyzetből lő, a labda a hálóban, az óra lecsörög. Szinte hihetetlen! Hat különböző Európa bajnoki aranyérem után a szektorlabda szakágból, itt a hetedik, ezúttal egy olyan játékban, amit még csak egy éve űz. Nem voltak hát hiába az átvirrasztott esték, az átdolgozott hétvégék, amikor is csapatát csiszolgatta, próbálgatta... Szathmáry Károly futmesa Európa Bajnok! 

Szathmáry Károly Európa bajnok

Ez a győzelem egyben azt is jelenti, hogy Szathmáry Károly lett a második olyan játékos, aki a szektorlabda szakág mellett a 12 érintéses futmesaban is Európa Bajnok tudott lenni. Korábban ezt csak az MTK-s Horváth Imre mondhatta el magáról.

Az Európa Bajnokság végeredménye:

Szektorlabda csapat
1. Magyarország
2. Románia
3. Szerbia

Szektorlabda páros
1. Kiss - Mészáros (Magyarország)
2. Seremet - Trecskó (Magyarország)
3. Szendrey - Tyukodi (Magyarország)

Szektorlabda egyéni
1. ifj. Farkas Gábor (Magyarország)
2. Szili Balázs (Magyarország)
3. Bottyán Zoltán (Magyarország)

Futmesa csapat
1. Magyarország
2. Románia
3. Szerbia

Futmesa egyéni
1. SZATHMÁRY KÁROLY (Magyarország)
2. Kovács Nándor (Magyarország)
3. Kiss Levente (Magyarország)

Media

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter