HÍREK

kedd, 28 május 2024 13:51

StickBreakers, a név kötelez

Hétvégén Csíkszeredán folytatódott az idei versenyszezon, három Liga-taggal, köztük Szathmáryval a mezőnyben. A IV. Stick Breakers Cup nevéhez méltó eseményeket tartogatott

Szathmáry mellett A Ligából Mártonfi Pisti és Farkas Gabi is jelen volt a versenyen, az első néhány labdaérintés után viszont Karcsi jelezte, ezen a versenyen minden bizonnyal Pákai - Debreczy döntő lesz. Ennek egyszerű oka, hogy a pályák siklása egészen kivételes Csíkszeredán, a magyar viszonyokra tervezett kemény és nehéz gombokkal olyan technikai hátrányban voltunk Pákai és Debreczy mögött, amit csak emberfeletti teljesítménnyel lehetett megfordítani. A csoportkörben kettejüknek volt a legkönnyebb dolguk, Pákai pedig élt is vele, minden meccsét nyerte a tizenhatba jutásért. Debreczy formán kívül játszott, de így is továbbverekedte magát a csoportból - Mártonfival egyetemben. A harmadik grupban Szathmáry és Farkas volt a két favorit, mindaddig, míg a második mérkőzésen Szathmáry pálcája - a verseny nevéhez méltó módon - ketté nem tört az első kapuralövéskor (érdekesség, hogy néhány perccel később Debreczy is eltörte a magáét). Ezek után kihagyott helyzetek tömkelege vezetett odáig, hogy Karcsi a parkolóban, egy bicskával fűrészeljen magának egy darab műanyagot, amit aztán az aszfalton csiszoljon be lövő pálcának.

Az így elkészült förmedvénnyel is sikerült Szathmárynak veretlenül végeznie a csoport élén, Farkas is csak az utolsó másopercekben mentette 4-4-re ellene a meccset. A számunkra eleddig ismeretlen helyi játékosok közül többen is igen kellemetlen ellenfélnek bizonyultak. Közülük kiemelkedett a kolozsvári Krejcik Péter, aki alaposan megizzasztotta Karcsit, akit csak a több versenyrutin mentett meg. A legjobb tizenhat között egyenes kieséses rendszerben folyt tovább a játék, az ellenfél pedig a házigazda Marschal István volt. A mérkőzés nem hozott magas színvonalat, a csatából a rutinosabb váci jutott a nyolc közé, hogy ott Deme Gyula testén keresztül masírozzon be az elődöntőbe, mégpedig a vártnál könnyebben, hiszen a szegedi versenyző a félidőt sem várta meg, hogy kezet nyújtson ellenfelének.

Stick Breakers Cup

A négy között újra Farkas Gabi állt az asztal túloldalán. Ezt megelőzőleg Pákai Gyuri játszott ugyanitt, és jelezte, hogy a pályával valami nagyon nincs jól, helyenként meggyorsul, majd újra megtapad, nehezen kiszámítható. Ez igaznak bizonyult, aminek megfelelően meglepően alacsony színvonalú, ám forgatókönyvét tekintve rendkívül érdekes meccs kerekedett ki. Karcsi egy ártalmatlannak igérkező felszabadítással próbálkozott, el is találta Gábor gombját, akiről bedobást szeretett volna kiharcolni, a labda azonban két méteres magasságból épp a pálya közepére esett vissza, kihagyhatatlan helyzetbe. A kapott gól olyannyira demoralizáló volt, hogy Karcsi szinte azonnal kapta is a következőt. Farkas érezte, hogy most kivégezheti ellenfelét, kialakított egy ziccert saját baloldalán, ám itt utolérte az az átok, amit Karcsi a verseny elején predesztinált: a kemény és nehéz gombokkal nem lehetett finom megoldásokat véghez vinni, így egy nevetséges hiba végén Karcsi előtt maradt pattintási lehetőség.

Szathmáry pattint

Ez a pattintás egyenesen a kapus feje fölött hullott a hálóba, a hatalmas gól pedig ezúttal Farkast rogyasztotta meg, és mire észbe kapott, máris 2-2 állt az eredménytáblán. A második félidőben mindkét játékos belátta, hogy képtelenség precíz játékot produkálni, és egyikük sem mert nagyot kockáztatni. Szathmáry rutinosan ölte a játékot, így nem esett több gól, az X pedig neki kedvezett a korábbi eredmények tükrében. A másik ágon a jósolt döntő zajlott, Pákai pedig alaposan elverte Debreczyt. Gyuri lecseréltette a rendezőkkel a pályát a döntőre, aminek Karcsi is örült. Igaz, a vácinak voltaképp mindegy is volt, hogy melyik pályán játszanak, neki egyetlen reális célja lehetett, hogy valahogyan megállítsa a komlói játékost, akinek puha és könnyű gombjai valósággal lubickoltak a pályán, szemben Karcsi "tankjaival". Ennek megfelelően óriási taktikai csata alakult ki, Pákai pedig kétszer is bajba került, arra azonban ügyelt, hogy a váci játékos ne tudjon hosszú átadásokkal operálni, amely esetben még volt realitása annak, hogy pontosan játsszon meg egy labdát. Karcsi végül egy ugyanannyira nevetséges hibából kapta a gólt, mint amiből az előző meccsen maga szerzett Farkas ellen: a kidolgozott akció végén két centit kellett volna tolni a labdán, hogy kapura lőhessen, de ilyen picit, enyire gyors pályán, ilyen kemény gombokkal szinte képtelenség volt. Gyuri kihasználta a lehetőséget, Szathmáry pedig hiába taktikázta le újabb két alkalommal, a sakk-matt szituációkban is képtelen volt helyzetbe kerülni, így a papírforma igazolódott be: Pákai György nyerte a IV. Stick Breakers Cup-t.

Szathmáry Pákai Farkas

A verseny több tanulsággal is szolgált. Az első, hogy minden pálcából kell legyen egy tartalék a táskában arra az esetre, ha törne. Épp ezért tegnap már el is készült két új pálca, ma pedig levágásra kerül egy újabb garnitúra. A másik tanulság, hogy kell legyen a táskában egy tartalék csapat is, amely alkalmas az ilyen extrém gyors pályákon való játékra. Mentségül szóljon, ennyire csúszós pályákkal még sosem találkoztunk, erre nem lehetett készülni. Azonban máris rendelkezésre áll egy 'B' csapat, amely ilyen esetekben lesz majd használatos.

Szathmáry tehát idei harmadik ezüstérmét szerezte, amellyel versenyben van az Év Játékosa címért folytatott harcban, és az EB-re kijutás is karnyújtásnyira van tőle. Érdekesség, hogy idén kerek ötven mérkőzést játszott versenyeken, amelyek közül mindössze ötször szenvedett vereséget, ám ennek ellenére sem tudott sehol az első helyen végezni. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy még nem érte el régi formáját, és mindössze a "kellemetlen ellenfél" szintjét üti meg, a nüansz, ami a bajnoki címhez kell, még hiányzik. A mostani verseny további érdekességét az adja, hogy a helyiek közül sokak alig rendelkeznek ranglista pontokkal, hiszen nem járnak át "magyarba" versenyezni, így pedig Karcsi hiába nyert nyolc meccset, és kapott ki csak egyszer, így is bukott a ranglistán, amelyen a negyedik pozíciót foglalja el. A Ligából Farkas Gabi a bronzérmet hozta el, míg Mártonfi Pisti hetedikként zárt.

csikszereda12

A verseny második napján a 12 érintéses játékban mérték össze tudásukat a játékosok, a fergeteges vendéglátással szemben pedig valóságos árulás lett volna, ha Karcsi nem áll asztalok mellé. A mostanra általa már csak hobbi-szinten űzött játékban a váci az ötödik helyen zárt, messze leszakadva a végső győztes Marschal István mögött.

A csíkszeredai verseny új magasságba helyezte azt a lécet, amit az ember a gombfocizásról gondol. A vendégszeretet mindent felülmúlt, az a lelkesedés, amit a szervezők a munkába fektettek, egyszerűen példaértékű. Kedves emberek, tökéletes körülmények, finom ételek, és hogy hűek legyünk a hely szelleméhez, két alkalommal is medve-riasztás: egyik alkalommal a versenytől párszáz méterre kódorgott a nagyvad a városban. Szóval egy ideális verseny volt, amiért csak hálás szívvel köszönetet mondani tudunk, és várni, hogy visszatérhessünk!