HÍREK

hétfő, 13 május 2024 08:51

Szathmáry ezüstérmes lett Szombathelyen

A hétvégén Szombathelyen találkozott a magyar gombfocizás elitje, hogy az első napon az NB1-es csapatbajnokság folytatódjon, míg vasárnap a második ízben kiírásra kerülő Oregon Kupáért játszanak egyéni versenyt.

Mint ismert, az idei szezonban nem indítottunk csapatot a Nemzeti Bajnokság küzdelmeiben, így Szathmáry Károly kölcsönben a szombathelyi csapatban játssza ezt az idényt, csapattársai közt pedig ott van a hétfőnként szintén Vácon, A Ligában szereplő Mártonfi István és ifj. Farkas Gábor is, kiegészülve a Váciak Kupája serlegét egy ízben elnyerő Debreczy Istvánnal. Az így meglehetősen erős váci kötődéssel bíró Vasi GE pedig a második helyen áll a féltávhoz érkezett NB1-ben, és nagyot kell dobbantania, ha be akarja fogni az éllovas Komlót. További érintettség A Ligából Lukács Viktor és Lukács László a Testvériség csapatában, akik pillanatnyilag a dobogóért küzdenek. A kiesés elől menekülők közt is találunk Liga-tagot: Magyar Antal a Testvériség második csapatát erősíti, míg ifj. Primon Csaba Komárom színeiben versenyez. A középmezőnyben ifj. Morvai Tomival a fedélzeten vitézkedik a Kecskemét, míg Baross Gábor a helyi rivális Vác ALK-nál szorgoskodja az NB1-es pontokat.

Oregon Kupa Szathmáry Károly

A másnapi egyéni verseny kilencfordulós svájci rendszerben került lebonyolításra, amelyben Karcsi már a Forte színeiben állt asztalok mellé. Az első hat fordulóban ötször győzött, és mindössze Fülöp Elemér tudta megtréfálni egy döntetlen erejéig (a mérkőzés elején Karcsi állt közelebb a gólszerzéshez, míg a második játékrészben Elemér dönthette volna el a meccset). Ők ketten az elsőtől az utolsó fordulóig fej-fej mellett haladtak az élen. A hetedik fordulóhoz érkezve érződött igazán, hogy az idei évet miért felkészülésnek tekinti Szathmáry: agyonnyomta a tét. Míg fénykorában valósággal doppingolta, hogy folytonos esélyes, most újra meg kell tanulnia versenyezni is. A hetedik és nyolcadik fordulóban is megremegett a keze a döntő pillanatokban, a két döntetlen pedig azt jelentette, hogy az utolsó fordulóra kikerült a kezéből a saját sorsa, ha Fülöp győz, Karcsi eredménye mindegy. Ahogy a teher eltűnt, Karcsi újra megtáltosodott, és csúnyán elverte Farkas Gabit. Fülöp is győzött, így - minthogy messze elszakadtak a teljes mezőnytől - kettejük különcsatáját és a versenyt is megnyerte, Karcsi pedig idei második ezüstérmével gazdagodott, az előzőhöz hasonlóan ismét veretlenül.

Oregon Kupa dobogó 2024

A versenyekre való felkészülés jól halad, Szathmáry az idei három versenyen lejátszott harminckilenc mérkőzéséből mindössze négyszer kapott ki, 122 szerzett gólja, vagyis meccsenkénti bő hármas átlaga pedig kimagasló. Azonban Knézy Jenő 1999-ben, a Bajnokok Ligája döntőjében elhangzott szavai igaznak bizonyulnak Karcsi esetében: "úgy játszik ez a Manchester United, ahogy hagyják". Azaz hiába a nagyszerű forma, újra meg kell tanulni versenyezni is. Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt fél évben milyen mélységből kellett felkapaszkodni, semmi meglepő nincs abban, hogy az önbizalomépítés lassan halad. A munka folyik tovább, az idei cél pedig változatlanul az Szathmáry esetében, hogy kiharcolja a Tízeken és az Európa Bajnokságon való részvételt. Egy esetleges győzelem még nem lehet elvárás, de természetesen fél szemmel azért a dobogó legfelső foka felé is szabad kacsintgatni. Folytatás szűk két hét múlva Csíkszeredán!

Szathmáry Károly