vasárnap, 06 október 2019 20:45

Józsefváros a bajnok

Minden osztályban véget ért az idei szektorlabda Csapatbajnokság. Elsődleges célunk az volt, hogy az idei esztendő választ adjon arra a kérdésre, ki melyik csapatban kap szerepet 2020-ban így, hogy most már mindhárom osztályban van érdekeltségünk, hiszen legjobbjaink az elsőosztályba visszakapaszkodva vitézkedhettek. Az NB1-be visszarázódni nagy kihívás volt, de épp az utolsó fordulóra úgy érződött, hogy kezd a csapat összeállni, és egyre inkább hasonlított arra, mint amelyik annak idején a dobogóért és a bajnoki címért harcolt. Ez még messze van, de nagyszerű alapokat sikerült letenni.

csapat

NB3

Kezdjük a harmadosztállyal! Tartalékcsapatunk kapitánya, Dobos Attila minden követ megmozgatott azért, hogy NB3-as csapatunk egyáltalán ki tudjon állni, miután csak napjai voltak arra, hogy figyelmetlen játékosait pótolni tudja. Történt ugyanis, hogy Csegezi Péter és Nagy Péter nemes egyszerűséggel nem a verseny napjára tették szabaddá magukat. Attila újfent tanúbizonyságot tett arról, hogy mennyire fontos neki Vác, és még igazolni sem volt rest azért, hogy az NB3-ban is ott lehessünk. A Dobos, Olcsváry, Szabó összetételű ad-hoc brigád a hetedik helyen zárta az alapszakaszt, így nem jutott be a rájátszásba. Bár mindez a januári ranglistán múlik, jelenleg az tűnik reálisnak, hogy 2020-ban kolozsvári különítményünk minden tagja ott lehet az NB3-ban, sőt, még az ex-rózsadombi László, Simó, Roller hármas is beugorhat kisegíteni a fiúkat. Összességében nyolc olyan játékosunk van, akik az érvényes szabályok- és a várható ranglista alapján Vác III-ban szerepelhetnek. Erejét tekintve a középmezőnytől egészen a bajnoki címig bármi elképzelhető ettől a csapattól. 

csapat1

NB2

Másodosztályú csapatunk összeállításakor sem volt minden felhőtlen. Cserey László utolsó pillanatbeli visszavonulása, majd dicstelen visszatérése, Pozsonyi József kiesése a teljes őszi szezonról, Balizs Benedek állandó vasárnapi elfoglaltsága csak néhány apróság, amely azt eredményezte, hogy idén sem tudott összeállni egy alapcsapat, hanem összesen kilencen kellettek ahhoz, hogy végig tudjuk játszani a szezont. Tavasszal a hetedik helyre voltak jók a fiúk, akiket elsősorban Balizs Benedek és Roller Dániel repítettek előre. Az NB1-es csapatunk cseréiként már az elsőosztály terhelését is ízlelgető két fiatal játékos mellett a korábban NB1-et nyert csapatunk két tagja, Baross Gábor és Pozsonyi József is itt kapott helyet idén, így rendkívül ütős kis alakulat lehetett volna belőlük, ha sikerül a teljes szezont végigjátszaniuk. A helyükre az NB3-ból beszálló játékosok közül volt, aki számára erősnek bizonyult az NB2 mezőnye. Ez volt azonban az első olyan év a klub újjáépítése óta, amikor első csapatunk semmilyen módon nem avatkozott bele a 'B' csapat életébe, hiszen ők már az NB1-ben szerepeltek, így a második csapat is egyfajta útkeresésre szentelhette az esztendőt. A hetedik helyen záródott évadban rendkívül értékes tapasztalatokkal gazdagodhattunk, amelyek érdekes 2020-at vetítenek elénk. Ha a ranglista úgy marad, ahogy most áll, akkor Pozsonyi Józsefnek és Dobos Attilának el kell gondolkodnia Balizs Benedek pótlásán, hiszen az idei év legjobbja már az első csapathoz kerül fel jövőre, amin nem sokat könnyít az a kérés, amellyel Baross Gábor jelentkezett: a továbbiakban inkább csak a subbuteoval szeretne versenyszerűen foglalkozni, így a szektorlabda szakágba csak végszükség esetén, amolyan beugrósként segítene be a csapatnak. Ugyanakkor újra szerepelhet a kettes csapatban a világbajnoki címmel is rendelkező Oláh Tamás, aki erősítést jelenthet. A fentiek szerint jövőre az Oláh, Pozsonyi, László, Roller négyes lehet az alapfelállás, bár elképzelhetetlen, hogy tartalékcsapatunk atyja, lelke és mindenese, Dobos Attila ne legyen ott végig a szezon alatt. Azonban célként tűzzük ki, hogy jövőre egy fix alapcsapattal álljunk ki mind a tavaszi, mind az őszi fordulón, így a fenti névsor akár teljes egészében is kicserélődhet. A decemberi csapatmegbeszélés után okosabbak leszünk.

csapat

NB1

Ez volt az újjá-, illetve átalakult váci csapat visszatérése az NB1-be. Az már a tavalyi csapatmegbeszélés után egyértelmű volt, hogy az idei év az építkezésé, és mindenki egyetértett abban, hogy rengeteg kérdésre kell választ kapni, mielőtt tudatos tervezésbe kezdhetünk. Ilyen kérdések voltak Szathmáry jövője, Oláh beépíthetősége, Laczkó "első pályássá" válása, Demény játékának elsőosztályhoz elegendő ereje... ezeken felül két fiatal játékosunk, Balizs és Roller számára is szerettünk volna minél több lehetőséget nyújtani arra, hogy megmutassák mit tudnak. Egy szóval: az idei év nem az eredményességről szólt elsősorban.

A képzeletbeli csapatkapitányi karszalagot viselő Ács Márton sokkal inkább a csapategység kialakítására helyezte a hangsúlyt, mint sem az eredményességre, ami ideális volt céljaink eléréséhez. A kérdőjelek nagy része kisimult ugyan, de újabbak keletkeztek... Mindent összevetve az év végére egyértelműen hasonlítani kezdett a csapat működése ahhoz, amely a kétezres évek elején ért el sikereket. Ugyan igazi "első pályása" nem lett a csapatnak még idén, de Szathmáry és Laczkó felváltva (vagy olykor vállvetve) igyekeztek a csapat vezérévé nőni, hogy mögöttük Ács és Demény, vagy épp a helyükre beugró Roller szedegesse össze a kellő számú pontot. Ez idén a hatodik helyre volt elég. A bajnoki címet az a Józsefváros szerezte meg, amelyben többek között barátunk, Mártonfi István is szerepel. A második helyre a Testvériség futott be, míg a bronzérmet idén a Vasi GE érdemelte ki. Gratulálunk nekik, különösképp pedig Pistinek! 

Ahhoz, hogy jóslatokba bocsátkozzunk 2020-ra, előbb meg kell válaszolni azokat a bizonyos kérdéseket, és személyenként is értékelni a csapattagokat. Ami szinte bizonyosnak látszik, hogy jövőre Vác alapcsapata -függetlenül a ranglistától- a Szathmáry Károly, Laczkó Balázs, Ács Márton, Demény Zoltán kvartett lesz, mellettük pedig Roller Dániel és Balizs Benedek vár majd bevetésre a cserepadról. Persze minden felborulhat, ha a Kovács Péter, Kovács Balázs, Kollár Tibor hármas bármely tagja visszatér, de ez jelenleg valószerűtlennek tűnik. A decemberi megbeszéléskor persze sokmindenre fény derül majd.

A kérdések

Szathmáry jövője: magánéleti válsága miatt nem volt egyértelmű, hogy egyáltalán a csapat rendelkezésére állhat-e  bármikor is. Sajnos a kérdőjelet egy tragédia egyenesítette ki, miután kedvese hosszas betegeskedés után májusban elhunyt. Mostanra kezd körvonalazódni, hogy Karcsika újra a csapat teljesértékű tagja lehet, még ha a közeli jövőben nem is várhatjuk tőle ugyanazt a teljesítményt, amire annak idején képes volt.

Oláh beépíthetősége: Tamás világbajnoki címével, és kiváló soproni szereplésével a ranglista első szekciójában találta magát, amivel a MALSZ szabályi szerint csak elsőszámú csapatunkban játszhatott idén. Sajnos csak egy fordulóra jött el, ahol az volt a benyomás, hogy az NB1 színvonalához még fejlődnie kell.

Az "első pályás" Laczkó: Szathmáry zuhanásával és Kovács Balázs kiválásával Laczkóra maradt az a szerep, hogy a "kötelező" győzelmet szállítsa egy-egy mérkőzésen. Korábban ez a Szathmáry-Kovács kettősé volt, míg a "megnyugtató" pontot Ácstól várta a csapat, Maci pedig a kivégzőosztag szerepét töltötte be, így mostani szerepköre sokkal több terhet rakott rá, mint amennyivel korábban meg kellett birkóznia. A szezon végére úgy tűnt, hogy Balázs lassan felnő a feladathoz, egyre többször szállította a kötelező pontokat. Talán a Szigetcsép elleni zakója volt az egyetlen, amikor egy kicsit újra előbújt a szeleburdi belőle, de jövőre előléphet Kovács Balázs szerepkörébe.

Demény az NB1-ben: Döme kétszeres BL-győztes ugyan, de soha nem szerepelt tartósan az NB1-ben, inkább Vác II-ben vitézkedett az NB2-ben, így nem volt egyértelmű, hogy mennyire lesz számára erős a mezőny. Bár voltak hullámvölgyek a játékában, minden jel arra utal, hogy Döme lesz jövőre a csapat negyedik pályája.

Egyéni értékelés

Szathmáry Károly

Szathmáry Károly: nem könnyű értékelni az idei teljesítményét. Magánélete olyan mélységekbe sodorta, amely alkalmatlanná teszi a magas szintű játékra, hiszen sem a megfelelő felkészülés, sem pedig mentális állapota nem volt elegendő az NB1-hez. Októberre úgy látszott, kezd visszanyerni valamennyit korábbi nagyságából, de messzemenő következtetéseket nem lehet levonni ebből a néhány meccsből. Egy bizonyos: önmagának halovány árnyéka volt az elmúlt években és idén, de ennél többet nem is várhat el tőle senki. Magánéletét még jó ideig a gyász és az újrakezdés nehézségei határozzák majd meg, de egyre több és egyre fontosabb szerep jut benne a gombfocinak is... Az elért 58%-os teljesítményét tekinthetjük katasztrofálisnak és hősiesnek is, az igazság valahol a kettő között van, a kulcs pedig a türelem.

Laczkó Balázs

Laczkó Balázs: egy beérési folyamatot láthattunk nála idén. Az évek során a statisztikák azt mutatták, hogy amikor a csapatnak ment a játék, akkor Balázs is hozta a győzelmeket, de ha valaki megremegett, nem tudott a helyére lépni, és kihúzni a csapatot a bajból, hanem velük bukott. Idén is rapszodikus volt a teljesítménye, de a csapat több pontja is egyértelműen az ő bravúrjának volt köszönhető. Játéka érettebbé vált, kevésbé jellemezte az a csapongás, mint az elmúlt két évtizedben. Karcsikával közösen a csapat húzóembereivé kezdenek válni, ami nagy nyereség lehet a jövőre nézve. 57%-ot hozott, ami első pályásként nagyon kevés, de ha figyelembe vesszük, hogy ez volt az első NB1-es éve ebben a szerepkörben, akkor bizakodásra okot adó teljesítmény!

Ács Márton

Ács Márton: Marciból egyértelműen nem jött ki idén az, amit valójában tud, és ez leginkább a szegedi fordulón volt érezhető. A tavaszi szezonra rányomta a bélyegét, hogy kapura lövő pálcáját kikezdte az anyagfáradás. Őszre Bártfay Csaba és Szathmáry Karcsi is adott neki egyet, azonban egyik sem az "igazi", így még keresni kell, hogy mivel fog kapura lőni. Arra sem volt elegendő ideje, hogy csapatát a megfelelő állapotba hozza, ami miatt morálisan igazán "felpörögni" sem tudott... Ez a helyzet nem tett jót Marci önbizalmának, így egy óvatos játékstílust vett elő valahonnan a távoli múltból, és igyekezett értékes döntetlenekkel segíteni a csapatot. Ezt a mentalitást tükrözi az 51%-os teljesítmény is. Csapatkapitányként tette a dolgát, menedzselte a csapat összeálítását, egyértelműen összefogta az alakulatot. Talán kissé túl higgadt maradt egyes helyzetekben, amikor a csapatot feltüzelni kellett volna, de az egész szezonra igaz volt, hogy nem is az eredményekről kellett szóljon. Az 51%-nál egyértelműen többet tud...

Demény Zoltán

Demény Zoltán: Tavasszal az első pályások ellen kellett helytállnia, akik ellen kevés esélye volt a pontszerzésre, mégis helyenként bravúros eredményt ért el, kiváltképp a szombathelyi fordulón. Az év végére, ahogy a negyedik pályások ellen szállt be, egyre jobb eredmények fűződtek a nevéhez, és egyértelművé vált, hogy jelenleg ő csapatunk negyedik embere. 46%-os teljesítménye az első teljes NB1-es szezonjában megnyugtató. 

Roller Dániel

Roller Dániel: Daninak is ez volt az első teljes NB1-es szezonja, és talán kissé megszeppent, vagy ki tudja, de tény, hogy mélyen tudása alatt teljesített. Az ő esetében több összetevős a probléma. Első körben mindenképp fontos lenne lecserélni a csapatát, mert a jelenlegi nem igazán alkalmas a magas szintű játékra. Karcsi műhelyében a pálcák gyártása év közben megkezdődött, így egy egész jónak tűnő passzoló pálcával gazdagodott Dani, a lövésekkel azonban továbbra is bajban van. A teljes felszerelését át kell alakítani ahhoz, hogy fel tudjon nőni az NB1-hez, utána már minden csak rajta múlik. 13%-os teljesítménye rettenetes. Danika az NB2-ben is szerepelt tartalékcsapatunkban, ahol 59%-ig jutott. Ez már lényegesen jobb mutató, de bőven van hová javítani rajta. A következő szezon előtt mindneképp helyre kell tenni az eszkőzeit, hogy egyáltalán láthassuk mire képes valójában.

Oláh Tamás

Oláh Tamás: Tomi tavaly nagyon jó szezont futott. Két érmet hozott a világbajnokságról, bekerült a Tízek mezőnyébe... indokolt volt hát, hogy megkapja az esélyt az első csapatnál. Az első fordulón nem tudott részt venni, majd Szombathelyen hat meccs is jutott neki, amelyeken egy győzelmet sem ért el. Mentségére legyen mondva, főleg első pályások ellen kellett pálya mellé állnia, akik ellen reális esélyei nem voltak. Ami miatt kikerülni látszik az első csapat 2020-as tervei közül, az sokkal inkább az, hogy azóta nem jelent meg sem edzésen, sem az NB1-es fordulókon. 16%-os teljesítménye nem elég egy NB1-hez. Kérdés, hogy van-e benne motiváció a javításra.

Balizs Benedek

Balizs Benedek: Beni túl szerény... emellett még mindig bőven van mit kinevelni belőle korábbi csapatai mentalitásából. Férfivá érésében sokat segíthet, hogy amerikai focizik,ebből még profitálhat a gombfoci pálya mellett is, mindamellett, hogy épp ez lehet az akadálya annak, hogy egyáltalán el tudjon jönni az edzésekre és a bajnoki fordulókra. Épp szerénysége okozta, hogy mindössze két meccsen kapott szerepet, hiszen többször is szerettük volna becserélni, de nem volt elegendő önbizalma pályára lépni. Két meccsen aratott két győzelméből nem derül ki túl sok... Nem így az NB2-es szerepléséből, hiszen ő volt tartalék csapatunk legeredményesebb játékosa: tizennyolc mérkőzésen mindössze kettő vereséget szenvedett, ami parádés teljesítmény! Összességében elmondható, hogy az első csapatnál a helye, és ha a ranglista úgy marad, ahogy most, akkor ez másképp nem is lehet, hiszen idei játékával Benedek a harmadik legmagasabban jegyzett játékosunkká vált. Az NB2-ben nyújtott 72% kiváló, és mindenképp esélyt érdemel az első csapatnál!

Összegzés

Az idei volt a tanulóév. Most először álltunk asztalhoz úgy az NB1-ben, hogy nem volt velünk Kovács Balázs vagy épp Kollár Tibor, kérdés volt, hogy kik és hogyan tudják majd pótolni őket. Laczkó Balázs csapaton belül léphet Balu helyére, míg Kollár Tibit Döme igyekszik helyettesíteni, úgy tűnik sikerrel. Összeállni látszik tehát az NB1-es csapat, amely jövőre már kissé az eredményességre is figyelhet. Második csapatunknál fontos lenne egy állandó alapcsapatot találni, hiszen az, hogy szinte minden mérkőzésen más összeállításban állunk asztalok mellé, alaposan megnehezíti a helyzetet. A kétnapos fordulók azonban nem könnyítik meg a CSK dolgát... Pozsonyi Józsinak és Dobos Attilának alapos fejtörés lesz majd összerakni azt az 5-6 nevet, akik -remélhetőleg- végig tudják vinni az évet. Az NB3 a bónuszjáték. Vannak játékosaink, akik számára keménynek tűnik az NB2 mezőnye, ők viszont kiváló sikereket érhetnek el majd a harmadosztályban.

Szektorlabda NB1

Hogy mi kell mindehhez... Nagyon fontos, hogy tavaszra legyen legalább egy fél Szathmáry Karcsink, aki el tudja kezdeni rendbeszedni a csapat eszközeit, mert a jelenlegiek sokaknál problémásak már, és nem teszik lehetővé a magas szintű játékot. Fontos lenne, hogy játékosiank játékban legyenek, azaz az edzéslátogatottságon drasztikusan kell javítani. Ugyancsak fontos lenne, hogy több egyéni versenyen vegyünk részt, mert a meccsrutin is csak az év végére kezdett megjönni a csapatnál. Lényeg tehát, hogy rengeteg munka vár ránk... Az első mindenképp a decemberi csapatmegbeszélés, ahol eldőlhet hogyan állnak fel csapataink 2020-ban.

A csapatbajnokság részletes eredményei:

Tesco

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter