Hírek a Ligából

szerda, 08 május 2024 15:05

A Liga első szezonja számokban

Véget ért tehát A Liga első bajnoksága, ami sok tanulság mellett sok érdekességet, nagyszerű hangulatot, magas színvonalat és persze számokat tartogatott számunkra, ez utóbbiakban merüljünk most el egy kicsit.

Morvai Tamás

Tizenkét játékos állt asztalok mellé a szezon alatt, közülük sereghajtóként végzett Morvai Tamás, mégpedig az idősebbik. Tamás A Liga tiszteletbeli tagja, és mindössze egy fordulóban, nevesen a harmadikban szerepelt, nem sokkal térdműtétje előtt. Öt mérkőzést játszott, és bár nyeretlen maradt ezeken, ifj. Farkas Gábor elleni döntetlenje megsüvegelendő eredmény! Öt szerzett gólja mellé tizenegy kapott társult, aminél kevesebbet senki nem kapott a kiírásban. Tíz százalékos teljesítménye nem mérvadó, nagy szeretettel várjuk új térdével a következő kiírásban, amikor is ennél magasabb szám szerepel majd a neve mellett.

Primon Csaba

Tizenegyedik helyezett lett a csak egy alkalommal többet szereplő ifj. Primon Csaba, ő a hetedik és nyolcadik fordulóra talált ránk, amelyeken tíz mérkőzést vívott, szintén nyeretlenül. Ő Baross Gabit és Mártonfi Pistit csípte el egy-egy pontosztozkodás erejéig, egyik sem kis fegyvertény így, hogy "hideg kézzel" ugrott be a szezon végére. Hét rúgott gólja azt jelenti, hogy az övé a meccsenkénti legkevesebb rúgott gól, de ha azt nézzük, hogy második alkalommal már mennyivel jobban játszott, mint az előzőn, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy mind ez, mind pedig a 10%-os teljesítmény jobb lesz a következő szezonban.

Magyar Antal

Magyar Antal tízedik helye mindenképp meglepetés, hiszen őt előbbre vártuk eleinte. Azonban ha megnézzük a kilencet, akik előtte állnak, ez a tízedik pozíció is előkelőnek számít. A számok azt mutatják, hogy Anti valóban játszani érkezett, hiszen a meccsei gólzáporosak voltak, még ha kevés is akadt belőlük. Két alkalommal (első és hatodik forduló) tíz mérkőzés, amelyekből három győzelem és egy döntetlen alakította a 35%-os teljesítményt. A meccsenként kapott átlag 3,3 gól bár negatív rekord, laza stílusát és kockázatvállalását az is jelzi, hogy heten is többet szereztek nála meccsenként. Anti játékszeretetét azonban nem lehet számokkal mérni, és nem is szabad. Csak hagyni kell szárnyalni, és nézni az álomszép szektorokat, amiket ad. Na és persze belőni neki azt a 3,3-at, amikor nem áll be a támadószektor :)

Kovács Péter

Szintén csak az utolsó két fordulóra csatlakozott a társasághoz a kilencedik helyen záró Kovács Péter, aki az ezen alkalmakkor lejátszott tíz meccséből négyet nyert meg, és csak háromszor kapott ki. 55%-os teljesítményével dobogós az ilyen viszonyításban, ami jól mutatja, hogy mit várhatunk majd tőle a következő kiírásban. A meccsenkénti 1,8 kapott gólja a legalacsonyabb A Ligában, ami azért is érdekes, mert a védekező játék egyáltalán nem jellemző rá. Virtuóz játékát a hetedik fordulóban élvezhettük, míg a nyolcadikban visszafogottabban teljesített. Hosszú évek után tért csak vissza a játékhoz, de a második szezonra már kiegyensúlyozottabb teljesítményt várhatunk tőle. Félelmetes ellenfél lesz!

Lukács László

Nyolcadik lett a nagyon bekezdő Lukács László. Az első fordulóban másodikként végzett, méghozzá magabiztosan előzve meg az őt követőket, hogy aztán a második és a hatodik fordulóban is sereghajtóként zárja a napot. Tizennégy meccséből kilencet elveszített, ami nem elsősorban játékerejének, sokkal inkább szerénységének köszönhető. Lacika üde színfoltja a társaságnak, már csak el kell fogadnia önmagáról, hogy egyenrangú társaival, és azonnal jönni fognak az eredmények is, mint ahogyan az első fordulóban egy pillanatra megmutatta nekünk. 32%-os teljesítmény és sok kapott gól áll a neve mellett. Ebben a mezőnyben semmi szégyellni való nincs ezekben, de nincs kétségünk: többet is ki tud hozni magából.

Farkas Gábor

Ifj. Farkas Gábor csak azért lett hetedik, mert túl hamar épült fel. A paradoxon mögött az áll, hogy neki is volt egy térdműtétje, ami után nem dolgozott, viszont volt már olyan jól, hogy gombfocizni azért tudjon. Olyannyira, hogy mind a harmadik, mind pedig a negyedik fordulóban másodikként zárt, aztán előre megfontoltan, haszonszerzési céllal vissza ment dolgozni. 77%-ot teljesített tizenegy meccsen, amelyek közül nyolcat meg is nyert. Ezzel az átlaggal sima második lenne, sőt, ezen a pár meccsen annyi pontot szerzett, hogy ha ezek alapján állítanánk rangsort, ott lenne a dobogón! Hogy a következő kiírásban hányszor tud lejönni játszani az kérdéses, de azt reméljük, hogy kettőnél többször látjuk majd év végéig. 

Baross Gábor

Baross Gábor hatodik helye nagyon szép teljesítmény, ráadásul ő is csak három eredménnyel jelentkezik a tabellán (második, hatodik és hetedik forduló), amelyeken viszont tizenhatszor állt asztalok mellé. Az ezeken a meccseken elszórt 33 pont (három X mellett kilenc vereség) ellenére is ilyen előkelő helyen zárt, ami jól mutatja, hogy fontos meccseken tudott győzni. Külön ki kell emelni, hogy pályafutása elején kifejezetten a védekező játékáról volt ismert, ennek ellenére mind a szerzett, mind pedig a kapott gólok tekintetében elérte a két gólt meccsenként. Ebből is látszik, hogy kinyílt, élvezi a játékot.

Morvai Tamás

Ötödikként zárt az az ifj. Morvai Tamás, aki az első, harmadik és ötödik fordulók után karnyújtásnyira volt a dobogótól, hiszen ezen három forduló alatt 53%-os teljesítményt nyújtott a lejátszott tizenöt meccsen, így akár egy közepesre sikeredett negyedik eredménnyel is ott lett volna a háromban. Mérkőzésein meglepően sok, több mint öt gól esett, nála többet csak Magyar kapott meccsenként, viszont szerzett gólok tekintetében is csak Szathmáry és Terjék múlta felül. Érdekesség, hogy ő volt az egyetlen, aki napot tudott nyerni Szathmáryn kívül ebben a bajnokságban. Két okból is reméljük, hogy többször látjuk majd a következő idényben: egyrészt mert élmény játszani ellene, másrészt édesapját is mindig nagy örömmel látjuk.

Mártonfi István

Éppen csak lemaradt a dobogóról Mártonfi István, de ha kicsit a számok mögé nézünk, megértjük miért nem ért oda a három közé. Öt alkalommal is jelen volt (1, 4, 5, 6, 8), de az ezen alkmalmakon vívott 23 meccséből mindössze ötöt tudott megnyerni. és bár hatszor remizett, 12 veresége negatív rekord a bajnokságban. Meccsenkénti 1,6-os szerzett gólátlaga mellé 2,5 kapott társult, 34,8%-os teljesítménye pedig tud jobb is lenni. Mindezek persze nem Pistit minősítik, hanem jól mutatják, hogy egy a ranglistán 500 pontos játékos számára is milyen bivaly erős mezőny gyűlik össze Vácott hónapról hónapra. Pistire is igaz, amit Lacikáról már elmondtunk, kicsit kevesebb szerénységgel, és több önbizalommal felül fogja múlni önamgát.

Terjék Zsolt

A friss apuka, a kissé bohó, kellemesen szertelen Terjék Zsolt beszektorozta magát a harmadik helyre. Négy forduló (2,3,5,6) tizenkilenc meccsén ötvenegy szerzett gól, és ötvenhárom kapott. Igazi adok-kapok van a meccsein, vélhetően csak akkor játszik 0-0-t, ha nem érkezik meg az adott játéknapra. 44,7%-os teljesítménye is azt mutatja, hogy ki-ki meccseket játszik. Bárkit képes legyőzni, mint ahogyan bárkitől ki is kaphat. Szeret játszani, mi pedig őt szeretjük.

Lukács Viktor

Hálával kell emlegessük az ezüstérmes Lukács Viktor nevét, aki a nyolc fordulóból ötször ellátogatott hozzánk annak ellenére, hogy tömegközlekedéssel érkezik, mindössze a negyedik, ötödik és hetedik fordulót hagyta ki. Viktor minden kétséget kizárólag az egyik legfontosabb tagja A Ligának, hiszen szorgalma és alázata mellett ráadásul virtuóz játékos, amiből ismét ízelítőt kaptunk. Számai hasonlóak, mint Terjék Zsoltié, hiszen 54-52-es gólkülönbsége szinte egyezik csapattársáéval, csak úgy, mint 47%-os teljesítménye. Ami viszont jelentős különbség, hogy Viktor 32 pontot gyűjtött, amivel szintén második.

Szathmáry Károly

A házigazda nyerte a bajnokságot. Persze mondhatnánk, hogy könnyű Szathmáry Károlynak, hiszen ő minden alkalommal jelen van, de azért kellett a nyolc forduló alatt összegyűjtött hét napgyőzelem is, amelyek közül négy volt száz százalékos. Karcsi nem jobb ennyivel a többieknél, sokkal inkább annak tudható be győzelme, hogy a többiek talán túlságosan tisztelik. Az első szezonban még hagyták a kis Karcsikát, hagy lubickoljon, de fikarcnyi kétségünk se legyen, a következő bajnokságban már nem lesznek ilyen előzékenyek vele szemben. 41 mérkőzés, 33 győzelem és csak 3 vereség (kétszer Farkas, egyszer Lukács Viktor). 148 rúgott gólja nem önmagában sok, hanem a meccsenkénti 3,6 az. 86.6%-os teljesítménye még az NB1-en sem lenn rossz. Egyedül Farkas Gábornak van kevesebb veresége.

liga1

Érdekesebb statisztikák

A legtöbb mérkőzés: Szathmáry Károly (41)
A legtöbb győzelem: Szathmáry Károly (33)
A legtöbb döntetlen: Mártonfi István (6)
A legkevesebb vereség: ifj. Farkas Gábor (2)
A legtöbb szerzett gól: Szathmáry Károly (148)
A legtöbb szerzett gól meccsenként: Szathmáry Károly (3,6)
A legkevesebb kapott gól: Morvai Tamás (11)
A legkevesebb kapott gól meccsenként: Kovács Péter (1,8)
A legtöbb pont: Szathmáry Károly (104)
A legjobb hatékonyság: Szathmáry Károly (86,6%)

A legkevesebb győzelem: ifj. Primon Csaba és Morvai Tamás (0)
A legtöbb vereség: Mártonfi István (12)
A legkevesebb szerzett gól: Morvai Tamás (5)
A legkevesebb szerzett gól meccsenként: ifj. Primon Csaba (0,7)
A legtöbb kapott gól: Szathmáry Károly (74)
A legtöbb kapott gól meccsenként: Magyar Antal (3,3)
A legkevesebb pont: Morvai Tamás (1)

A legnagyobb arányú győzelem: 6 (Szathmáry 6-0 Mártonfi és Szathmáry 8-2 Lukács V.)
A legtöbb gól egy meccsen: 11 (Szathmáry 8-3 Magyar és Baross 6-5 Terjék)
Kereken 100 mérkőzést játszottak a szezonban
Ezeken 462 gól esett, ami - nem nehéz kiszámolni - meccsenkénti 4,6-os átlag
Az egyetlen 0-0 (Mártonfi - Terjék) egy olyan mérkőzésen "született", amelyet nem játszottak le, gyerekfürdetés okán bekövetkező hazarohanás miatt, minden más meccsen esett gól :)

A Liga Majus 3

A bajnokság végeredménye


1. Szathmáry Károly 180 pont
2. Lukács Viktor 118 pont
3. Terjék Zsolt 109 pont
4. Mártonfi István 109 pont
5. ifj. Morvai Tamás 94 pont
6. Baross Gábor 77 pont
7. ifj. Farkas Gábor 74 pont
8. Lukács László 70 pont
9. Kovács Péter 58 pont
10. Magyar Antal 49 pont
11. ifj. Primon Csaba 37 pont
12. Morvai Tamás 15 pont

 eredmenyek kep